CODE 95 LOOPT AF IN 2016

Code 95 loopt af in 2016: stilstaan of doorrijden?

De meeste van uw chauffeurs moeten voor 10 september 2016 voldoen aan de richtlijn vakbekwaamheid Code 95. Een aantal uitzonderingen zijn niet meer van toepassing op Code 95. Dit heeft onder andere betrekking op chauffeurs die minder dan 12 uur per week rijden en oudere chauffeurs geboren voor 1 juli 1955. Chauffeurs die op de uiterste datum hun Code 95 niet compleet hebben, mogen wettelijk niet meer commercieel rijden. Kortom: regel vandaag nog Code 95 voor uw medewerkers.

Welke chauffeurs moeten voor 10 september 2016 voldoen aan Code 95?

  • Alle chauffeurs die het rijbewijs hebben gehaald vóór 10 september 2009 moeten voor 10 september 2016 de 35 uur nascholing voor Code 95 hebben gevolgd.
  • Chauffeurs die het rijbewijs ná 10 september 2009 hun rijbewijs hebben gehaald dienen binnen vijf jaar na het behalen van het rijbewijs hun Code 95 compleet te hebben. Bijvoorbeeld: een chauffeur heeft op 3 oktober 2010 het rijbewijs gehaald, dan moet deze chauffeur voor 3 oktober 2015 de nascholing Code 95 hebben gehaald. 
  • Chauffeurs die minder dan 12 uur per week rijden, moeten vanaf 10 september 2016 ook in het bezit zijn van Code 95 op hun rijbewijs. Hiervoor dient 35 uur aan bijscholing gevolgd te worden voor 10 september 2016.
  • Chauffeurs met het C-rijbewijs die geboren zijn voor 1 juli 1955, moeten voor 10 september 2016 de 35 uur aan nascholing hebben afgerond.

Code 95 nascholing voor beroepschauffeurs

Code 95 is verplicht in de Richtlijn Vakbekwaamheid. Dit geldt voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Code 95 is vijf jaar geldig en geeft aan dat een chauffeur vakbekwaam is. De vakbekwaamheid dient te worden verlengd voordat deze verloopt. Als Code 95 eenmaal verlopen is, mag de chauffeur volgens de wet niet meer beroepsmatig rijden. Voor werkgevers is het van belang om er samen met de chauffeur voor te zorgen dat er 35 uur nascholing wordt gevolgd, zodat de Code 95 weer voor 5 jaar verlengd kan worden.

35 uur waarvan minimaal 7 uur praktijk

De verplichte nascholing dient te bestaan uit 35 uur training, waarvan minimaal 7 uur praktijklessen moeten zijn. Via onze Preventiepartner: Kreeft Opleidingen is de training volledig naar eigen wens in te delen. Er zijn veel trainingen te volgen zodat er altijd een geschikte training is voor iedere chauffeur.

Kreeft Opleidingen verzorgt voor bedrijven alle praktijk- en theorieopleidingen die van belang zijn voor het behoud van Code 95 voor beroepschauffeurs. Op hun Nascholings-pagina kunt u alle opleidingen overzichtelijk terugzien en bekijken of de cursus-uren meetellen als theorie- of praktijkuren. In overleg kunnen er meerdere cursussen gecombineerd, toegevoegd of ontwikkeld worden voor een training op maat.

Voor de snelle beslisser biedt onze Preventiepartner Kreeft Opleidingen nu de nascholing ten behoeve van Code 95 aan met een korting van 10%. Vraag hier meer informatie aan.

________________________________________________________________________________
Heeft u vragen, wilt u meer informatie of advies? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

 Stopel op Facebook
► Stopel op Twitter

Stopel Bedrijfsverzekeringen B.V.     Kwaliteit is een keuze.

/sites/default/files/images/agness.jpg
/sites/default/files/images/albertje.jpg
/sites/default/files/images/arjan.jpg
/sites/default/files/images/ellen2.jpg
/sites/default/files/images/dian.jpg
/sites/default/files/images/esther.jpg
/sites/default/files/images/frank.jpg
/sites/default/files/images/gerdia.jpg
/sites/default/files/images/gertjan.jpg
/sites/default/files/images/jaque.jpg
/sites/default/files/images/ronald.jpg
/sites/default/files/images/ronny.jpg
/sites/default/files/images/sylvia.jpg
/sites/default/files/images/tony.jpg
/sites/default/files/images/jon2.jpg
/sites/default/files/images/henri.jpg
/sites/default/files/images/veronique.jpg