DIEFSTAL REISDOCUMENTEN TIJDENS DE VLUCHT

Diefstal van reisdocumenten tijdens de vlucht

Er is niets zo vervelend dan wanneer je reisdocumenten gestolen of kwijt zijn op reis. Iets dat je als reiziger ten alle tijden wilt voorkomen. Reisdocumenten zijn eigenlijk overal ter wereld wel in trek en kunnen tegen goede prijzen verkocht worden. Ook op het forum hebben we hier recentelijk berichten van voorbij zien komen.
 
Wat nieuw is dat er nu ook reisdocumenten gestolen worden tijdens de vlucht. Europeesche Verzekeringen heeft een waarschuwing verstuurd na het ontvangen van diverse meldingen van reizigers waarbij de reisdocumenten tijdens de vlucht zijn ontvreemd. Je reisdocumenten verliezen of wanneer ze gestolen worden is al vervelend, maar het is helemaal vervelend wanneer dit tijdens de vlucht gebeurd. Leg in sommige landen maar eens uit dat je wel met paspoort het vliegtuig bent binnengekomen, maar het tijdens de vlucht is gestolen.
 
Afhankelijk van het moment waarop een reisdocument gestolen wordt, kunnen reizigers verschillende maatregelen nemen. In alle gevallen moet je aangifte doen bij de politie van het land waar de diefstal heeft plaats gevonden. Wij nemen aan dat wanneer dit tijdens de vlucht gebeurd dit ook gewoon kan bij het land van aankomst. Daar ontdekt je waarschijnlijk dat je reisdocument is gestolen.

Wat te doen bij welk scenario:

  • Je paspoort wordt vóór de reis gestolen in Nederland. In dit geval kun je, ook vlak voor je vakantie, een nooddocument aanvragen en alsnog op vakantie. Tenminste, als het land van bestemming je nooddocument accepteert. Want dat geldt niet voor alle landen. Informeer hiervoor bij de ambassade van je vakantiebestemming. Er gelden wel voorwaarden voor het aanvragen van een noodpaspoort. Deze kun je vinden op deze website van de Rijksoverheid.
  • Je paspoort wordt gestolen op je vakantiebestemming. In dit geval kun je naar de ambassade van je vakantiebestemming voor assistentie. Dit zal wel even wat tijd in beslag nemen, maar daarna kun je hopelijk weer snel genieten van je vakantie. Binnen de EU is het vaak ook mogelijk om met een zogenoemde laissez-passer, een tijdelijk document dat door het land van bestemming moet worden verstrekt, of met een bewijs van aangifte terug te reizen. Informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij.
  • Je paspoort wordt gestolen tijdens de vlucht. Dan bevind je je in een extra lastige situatie. Je  mag het land van bestemming namelijk niet in om ter plaatse een nieuw paspoort te regelen. Daarvoor moet je bij de ambassade zijn en die ligt in het land dat jou zonder reisdocumenten niet binnen laat. Het aanvragen van een zogenoemde laissez-passer is dan ook zeker niet eenvoudig. Je identiteit moet namelijk geverifieerd worden en die informatie moet uit Nederland komen. Wil je dus niet dagen vast komen te zitten op het vliegveld, dan is er maar één mogelijkheid, en dat is terug naar Nederland om daar alles te regelen. Je vakantieplezier is dan ver te zoeken.

Recente schademeldingen bewijzen dat het mogelijk is dat diefstal van reisdocumenten tijdens de vlucht kan plaatsvinden. Berg je reisdocumenten daarom niet op in de handbagage die zich ergens achter in een bagageklep bevind. Draag je reisdocumenten altijd bij je.
Ook is het altijd verstandig je reisdocumenten te scannen en deze naar een emailadres te sturen. Op die manier heb je bij verlies of diefstal altijd alle gegevens nog bij de hand.
 
Mocht je paspoort toch gestolen worden neem dan meteen contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Zij kunnen je helpen aan het adres en telefoonnummer van de betreffende ambassade of het consulaat.
 
Houd er ook rekening mee dat wanneer je reisdocument ooit gestolen is je hier op een later moment ook nog last van kunt ondervinden. Neem daarom ook bij vervolg reizen eventueel een aangifte bewijs mee zodat je kunt aantonen dat je paspoort ooit gestolen is.

 

/sites/default/files/images/agness.jpg
/sites/default/files/images/albertje.jpg
/sites/default/files/images/arjan.jpg
/sites/default/files/images/ellen2.jpg
/sites/default/files/images/dian.jpg
/sites/default/files/images/esther.jpg
/sites/default/files/images/frank.jpg
/sites/default/files/images/gerdia.jpg
/sites/default/files/images/gertjan.jpg
/sites/default/files/images/jaque.jpg
/sites/default/files/images/ronald.jpg
/sites/default/files/images/ronny.jpg
/sites/default/files/images/sylvia.jpg
/sites/default/files/images/tony.jpg
/sites/default/files/images/jon2.jpg
/sites/default/files/images/henri.jpg
/sites/default/files/images/veronique.jpg