FORSE DALING GRAAFSCHADES

Graafschades voor het eerst sinds jaren fors naar beneden

In 2014 is het aantal graafschades fors gedaald; namelijk met 11%. Het is weer sinds jaren dat het aantal graafschades daalt, laat staan zo sterk. Daar komt ook nog eens bij dat er in 2014 vaker in de grond is gegraven. Al met al opmerkelijke bevindingen zo concludeert toezichthouder Agentschap Telecom op basis van de verstrekte schaderapportages.

In 2014 werd er bij 34.300 graafwerkzaamheden een kabel of een leiding geraakt. Het jaar daarvoor was dit nog bij 38.600 werkzaamheden. De gemiddelde herstelkosten om de kabels en leidingen te repareren, stegen licht naar € 778 per schade. Meest geraakt worden de kabels voor communicatieverkeer (telefoon, internet en televisie), daarna de elektriciteitskabels, èn de gasleidingen. Het aantal geraakte elektriciteitskabels is in 2014 vrijwel gelijk gebleven, het aantal geraakte communicatieleidingen is met 16% gedaald, en het aantal geraakte gasleidingen met 14%.

Innovaties

Als het gaat om proces verbetering én preventie is ook bij de Bouw & Infra sector het spreekwoordelijke 'hek van de dam'. Dankzij snelle ontwikkelingen binnen de digitale communicatie is het bij de hand hebben van een smartphone of tablet, nog de enige vereiste om een graafschade te rapporteren, te melden of zelfs te voorkomen.

Vooruitgang

Agentschap Telecom is blij met de daling. Directeur Hoofdinspecteur Peter Spijkerman: ‘Bij 1 op de 14 graafbewegingen is het vorig jaar fout gegaan. Enkele jaren geleden ging dit nog fout bij 1 op de 12 graafbewegingen. Je ziet dus dat er echt een vooruitgang is geboekt. Complimenten aan de graafsector die steeds zorgvuldiger werkt.’

Toch denkt de toezichthouder dat het nog minder kan. Het agentschap blijft daarom ook de komende jaren gericht op een verdere daling van het aantal graafschades. Zo zijn er meerdere projecten voor de opdrachtgevers van graafwerkzaamheden, de netbeheerders, en de gravers. In 2014 zijn er 28 sancties opgelegd omdat er niet zorgvuldig genoeg gegraven werd.

CableTracks

Bekijk hieronder wat de Preventie Manager van onze innovatie-partner CableTracks voor u kan betekenen en vooral, kan besparen.

 

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of advies? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

 Stopel op Facebook
► Stopel op Twitter

Stopel Bedrijfsverzekeringen B.V.     Kwaliteit is een keuze.

/sites/default/files/images/agness.jpg
/sites/default/files/images/albertje.jpg
/sites/default/files/images/arjan.jpg
/sites/default/files/images/ellen2.jpg
/sites/default/files/images/dian.jpg
/sites/default/files/images/esther.jpg
/sites/default/files/images/frank.jpg
/sites/default/files/images/gerdia.jpg
/sites/default/files/images/gertjan.jpg
/sites/default/files/images/jaque.jpg
/sites/default/files/images/ronald.jpg
/sites/default/files/images/ronny.jpg
/sites/default/files/images/sylvia.jpg
/sites/default/files/images/tony.jpg
/sites/default/files/images/jon2.jpg
/sites/default/files/images/henri.jpg
/sites/default/files/images/veronique.jpg