HULP BIJ ZOEKTOCHT SLAPENDE TEGOEDEN

Hulp bij zoektocht slapend tegoed

Een sterfgeval in de familie betekent een verdrietige tijd. Je hebt al genoeg aan je hoofd, maar moet toch een aantal praktische zaken regelen. Erfgenamen die willen weten of een overleden familielid nog een tegoed heeft staan bij een bank of via een levensverzekering, kunnen daarvoor vanaf nu terecht bij de volgende digitale loketten.

slapende tegoedenDit loket is opgezet door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en is bedoeld voor erfgenamen die geen zicht hebben bij welke bank(en) de overledene tegoeden aanhield.

Bij dit soort ‘slapende tegoeden’ gaat het vaak om inactieve bankrekeningen waarbij de bank bijvoorbeeld door verhuizing het contact met de klant is verloren. Ook kan het gaan om actieve rekeningen waarvan de erfgenaam niet weet dat ze bestaan. In alle gevallen gaat het om bankrekeningen op naam van de overledene.

Erfgenamen weten soms niet bij welke bank een overledene een tegoed had. Om daar achter te komen, moet een notaris op dit moment nog alle banken zelf of via de NVB aanschrijven. Met het loket slapende tegoeden kunnen erfgenamen op één plek direct bij alle aangesloten banken navraag doen naar de aanwezigheid van (mogelijke) tegoeden.

Een slapend tegoed vervalt volgens de wet na twintig jaar aan de bank. Volgens de NVB negeren de gezamenlijke banken deze wettelijke verjaringstermijn en keren slapende tegoeden altijd uit aan rechthebbenden.

Op dit moment hebben achttien banken zich aangesloten bij het loket. Gezamenlijk bestrijken zij meer dan 98% van de consumentenmarkt voor betalen en sparen. Naar verwachting zal een aantal kleinere banken zich in de komende maanden aansluiten bij het loket. Bron: InFinance

Hulp bij zoektocht polis levensverzekering

Had de overledene een levensverzekering? Misschien hoorde je hem weleens over de verzekering, maar het polisblad zit niet in de map met andere papieren.


Het Verbond van Verzekeraars heeft een digitaal loket 'zoekservice voor polissen' in het leven geroepen. Hier kun je een aanvraag doen. Heb je een polis en wil je zelf contact opnemen met de verzekeraar? Dat kan ook. Bekijk dan de contactgegevens van de verschillende uitvaartverzekeraars.

Je kan het polisblad van de overledene niet meer vinden of je vindt een hele oude?. Als je zeker wilt weten of de overledene was verzekerd, kun je een aanvraag voor een onderzoek indienen. Het Verbond gaat dan bij de aangesloten verzekeraars na of de persoon in kwestie verzekerd was. Hiervoor geldt wel een aantal regels. Lees alle regels goed door voordat je een aanvraag indient.
Eerst meer weten? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Een aanvraag indienen

De regels gelezen en kom je in aanmerking? Dan kun je een aanvraag doen, per post of digitaal. Vul het aanvraagformulier volledig in en vergeet niet alle bijlagen mee te sturen.

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.

 

► Volg Stopel op Facebook
► Volg Stopel op Twitter

/sites/default/files/images/agness.jpg
/sites/default/files/images/albertje.jpg
/sites/default/files/images/arjan.jpg
/sites/default/files/images/ellen2.jpg
/sites/default/files/images/dian.jpg
/sites/default/files/images/esther.jpg
/sites/default/files/images/frank.jpg
/sites/default/files/images/gerdia.jpg
/sites/default/files/images/gertjan.jpg
/sites/default/files/images/jaque.jpg
/sites/default/files/images/ronald.jpg
/sites/default/files/images/ronny.jpg
/sites/default/files/images/sylvia.jpg
/sites/default/files/images/tony.jpg
/sites/default/files/images/jon2.jpg
/sites/default/files/images/henri.jpg
/sites/default/files/images/veronique.jpg