KABINET STEMT IN MET T-RIJBEWIJS

Kabinet stemt in met T-rijbewijs

De Eerste Kamer heeft op 2 december het wetsvoorstel T-rijbewijs aangenomen. Daarmee is de invoering; zoals besproken door Ronny Roescher in de Stopel Nieuwsbrief (september 2014); per 1 juli 2015 definitief. Het T-rijbewijs gaat ook gelden voor grondverzetmachines op de weg.

Invoering van het T-rijbewijs gaat nu dus definitief door, concludeert de heer Roescher: “Vanaf 1 juli 2015 moet iedereen een B-rijbewijs, trekkercertificaat of T-rijbewijs hebben om met een landbouwtrekker en/of zelfrijdend werktuig op de openbare weg te rijden". 

Ook voor grondverzetmachines 

Het T-rijbewijs geldt straks ook voor alle grondverzetmachines op de weg. Uitgezonderd zijn bestuurders/machinisten van kleinere voertuigen met een specifieke werktuigfunctie die smaller zijn dan 1,30 meter. Dat geldt ook voor bestuurder van heftrucks smaller dan 1,30 meter, op voorwaarde dat er met de heftruck geen aanhangwagens worden getrokken. 

Behoorlijk strakke tijdsplanning 

Huidige trekkerbestuurders die nu geen enkel rijbewijs hebben, moeten vanaf 1 juli 2015 een rijbewijs hebben. Het is te kort dag om nog een B-rijbewijs te halen. Er kan nog nog wel een trekkercertificaat gehaald worden bij een AOC. Het trekkercertificaat kan dan binnen één jaar (dus voor 1 juli 2016) worden omgeruild voor een T-rijbewijs. Aan de houder van een T-rijbewijs worden dezelfde medische geschiktheidseisen gesteld als aan bestuurders van personenauto´s. 

Niet verplicht in opleiding 

De Eerste Kamer had aanvankelijk een aantal vragen gesteld over de invoering van het T-rijbewijs. Onder meer over hoe de opleiding voor het T-rijbewijs zal passen binnen het agrarisch onderwijs en de bekostiging van de T-rijopleiding. 
Het T-rijbewijs wordt geen verplicht onderdeel van de eindkwalificatie van agrarische opleidingen. Het werken met de trekker kan wel worden onderwezen op de AOC’s, maar rijden op de openbare weg is daar geen verplicht onderdeel van. Wel kan deze ervaring nuttig zijn voor de opleiding voor het T-rijbewijs. Dit betekent ook dat de AOC’s niet de kosten hoeven te dragen van het T-rijbewijs, maar dat de leerlingen dit zelf zullen moeten gaan betalen.

Stopel Bedrijfsverzekeringen

Als persoonlijk en betrokken bedrijf met specialistische kennis van uw branche willen wij actief met u meedenken in mogelijke oplossingen. Voor bestaande relaties biedt Stopel daarom een opleidingstraject met korting aan. Dit in samenwerking met een partner die dezelfde hoge kwaliteitsnormen stelt als wij die kennen. Middels onze nieuwsbrief houden wij u hiervan op de hoogte.

Meld u nu aan voor 'De Stopel digitale uitgave' zodat u altijd op de hoogte bent van onze acties en het laatste relevante nieuws. 

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of advies? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

 Stopel op Facebook
► Stopel op Twitter

Stopel Bedrijfsverzekeringen B.V.     Kwaliteit is een keuze.

/sites/default/files/images/agness.jpg
/sites/default/files/images/albertje.jpg
/sites/default/files/images/arjan.jpg
/sites/default/files/images/ellen2.jpg
/sites/default/files/images/dian.jpg
/sites/default/files/images/esther.jpg
/sites/default/files/images/frank.jpg
/sites/default/files/images/gerdia.jpg
/sites/default/files/images/gertjan.jpg
/sites/default/files/images/jaque.jpg
/sites/default/files/images/ronald.jpg
/sites/default/files/images/ronny.jpg
/sites/default/files/images/sylvia.jpg
/sites/default/files/images/tony.jpg
/sites/default/files/images/jon2.jpg
/sites/default/files/images/henri.jpg
/sites/default/files/images/veronique.jpg