KLANT VAN STOPEL DAGELIJKS OP TV

Klant van Stopel is met Bio+ reclame dagelijks te zien op TV

Daar zijn we bij Stopel als ondersteunende factor heel blij mee. Misschien zelfs nog wel een klein beetje trots!

Op een prachtige boerderij in het Overijsselse Welsum, woont een klant van Stopel Bedrijfsverzekeringen genaamd: Joost Boons. 
Joost is Bio+ boer en samen met zijn vrouw Dorien runt hij de maatschap Boons; een biologisch melkveebedrijf met 100 hectare landbouw. 

Zelfvoorzienend zijn

Het motto van Joost, en ook van zijn vader die nog regelmatig meehelpt op de boerderij, is ‘zelfvoorzienend zijn’. Joost legt uit: “95% van het voer dat de koeien krijgen, verbouwen wij zelf. Slechts 5% kopen we bij. We malen erwten en tarwe en hebben voor het eerst soja geteeld! Van de 100 hectare die we hier hebben, is 15 hectare mais, 7 hectare tarwe met erwten, 2 hectare soja en 10 hectare Gelders landschapsgrond. De rest is grasklaver. 

Potstal

De mest van de koeien gebruiken we weer voor het land. We hebben een combinatiestal. Dat houdt in dat de koeien ligboxen hebben met een potstal. De stromest die daar vanaf komt, is humusrijk. Dat is goed voor de structuur van de bodem en goed voor het bodemleven. We hebben hier dan wel vruchtbare kleigrond, maar we merken toch dat deze grond eerst niet zo goed te bewerken was als nu met de stromest. 

Zonnepanelen

Het ‘zelfvoorzienende’ komt ook naar voren in ons energieverbruik. Bijna het hele dak ligt vol met zonnepanelen. Zo kunnen we zelfs meer stroom terug leveren dan we verbruiken.” Joost wil niet veel groter worden met zijn bedrijf. “Ik zou er nog wel wat land bij willen hebben, maar in aantal koeien wil ik niet groeien. Hoe groter je wordt, hoe dichter je tegen de grenzen aan komt van gangbare veehouderijen. Dat wil ik sowieso uit principe niet en daarnaast wil ik ook gewoon genieten van mijn gezin.”

Een tevreden koe

De koeien van boer Joost mogen naar buiten wanneer zij willen. “Zodra het mooi weer is, gaan de koeien graag naar buiten. Natuurlijk moeten ze ’s morgens en ’s avonds wel gemolken worden. Dat doe ik zo rond 6.00 uur en 17.30 uur. Ik melk de koeien met een melkmachine en niet met een robot omdat ik denk dat je dan de koeien beter kunt beweiden. Na het melken gaan de koeien vaak weer naar buiten als het mooi weer is. Daar grazen ze dan op de biologische weidegronden waar klaver en kamille groeit. Klaver is een bijzondere plant en heel belangrijk voor de biologische landbouw. Het haalt namelijk zuurstof uit de lucht en zet dit om in stikstof voor de bodem. Dat is weer belangrijk voor de bodemkwaliteit. Tegelijkertijd moet ik door klaver de koeien wel wat mais en hooi bijvoeren om de maag te neutraliseren. Preventief krijgen de koeien geen antibiotica toegediend. Om zoveel mogelijk ziekte te voorkomen, moeten we als biologische boeren dan ook slim en innovatief zijn. Ik ben daarom wat rassen gaan kruisen. Zo heb ik een sterke koe ontwikkeld die ook nog eens niet te duur in voerverbruik is. Het voer voor de koeien wordt precies afgemeten. Onze koeien hebben een halsband om die ervoor zorgt dat dit automatisch gebeurd.” Dat de koeien van Joost tevreden zijn, is een ding wat zeker is: “Een tevreden koe herken je aan het liggend herkauwen. En mijn dames herkauwen altijd!”

Weetjes

• De koeien van boer Joost worden gemiddeld 5,7 jaar.

• Je herkent een gezonde koe aan zijn glimmende vacht.

• Een koe is ongeveer 2 jaar en 2 maanden als deze het eerste kalfje krijgt.

• Een koe krijgt ongeveer om het jaar een kalfje en in totaal dus ongeveer 4 keer een kalfje in zijn leven.

• Als een koe drachtig is, wordt deze na zo’n 7 maanden drooggezet. De koe wordt dan niet meer gemolken zodat deze op kracht kan komen voor de bevalling. In totaal is een koe 9 maanden drachtig.

• De kalfjes bij boer Joost blijven een dag of een nacht bij de moeder koe en drinkt daarna nog 2 dagen biest. Daarna wordt de koe weer een melkkoe.

• De kalfjes gaan vervolgens 10 dagen naar een iglo en daarna naar een groepsiglo. Totdat ze drie maanden zijn. Dan gaan ze naar de jongveestal waar ze blijven tot ze een jaar oud zijn.

• De koeien van boer Joost produceren tezamen ca. 900.000 liter melk per jaar.

• In 2011 won IJssalon Roberto in Epe de ‘Gouden IJsspatel’ voor het lekkerste ijs, gemaakt met melk van de koeien van Joost.

Bio+ tv commercial

Als moderne, eigentijdse boer is Joost gevraagd om het gezicht van de Bio+ tv commercial ‘Helemaal van boeren, beesten en boodschappers’ te worden. Je ziet Joost zelfs op het Bio+ halfvolle melkpak staan. “Ik vind het leuk om mee te werken aan deze promotie. Iedereen moet weten dat wij Bio+ boeren de lekkerste melk van Nederland produceren. Ik ben er zelfs van overtuigd dat biologische melk ook gezonder is. Alleen al als je kijkt naar de manier waarop het tot stand gekomen is dan kun je daar niet onderuit. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen aan het verhogen van de merkbekendheid van Bio+.”

Bron: Bio+
► Volg Stopel op Facebook
► Volg Stopel op Twitter

/sites/default/files/images/agness.jpg
/sites/default/files/images/albertje.jpg
/sites/default/files/images/arjan.jpg
/sites/default/files/images/ellen2.jpg
/sites/default/files/images/dian.jpg
/sites/default/files/images/esther.jpg
/sites/default/files/images/frank.jpg
/sites/default/files/images/gerdia.jpg
/sites/default/files/images/gertjan.jpg
/sites/default/files/images/jaque.jpg
/sites/default/files/images/ronald.jpg
/sites/default/files/images/ronny.jpg
/sites/default/files/images/sylvia.jpg
/sites/default/files/images/tony.jpg
/sites/default/files/images/jon2.jpg
/sites/default/files/images/henri.jpg
/sites/default/files/images/veronique.jpg