MILJOENEN SCHADE FIETSENDIEFSTAL

Miljoenen euro's schade door fietsendiefstal

De fiets waar geen dief mee vandoor gaat. Het zou in Nederland honderdduizenden diefstallen per jaar voorkomen. Studenten van de Chileense Universidad Adolfo Ibáñez claimen dat ze een fiets hebben ontwikkeld die niet te stelen is. Ze bedachten een manier om de tweewieler aan een paal vast te maken door de onderste stang van het frame in tweeën te splitsen en deze delen te verbinden met de extra lange zadelpen.

Diefstal

Het is niet precies bekend hoeveel fietsen in Nederland per jaar onrechtmatig van eigenaar wisselen. De schattingen lopen uiteen van 500.000 tot 750.000 tweewielers. Lang niet iedereen doet aangifte van diefstal. In 2013 registreerde de politie 107.055 fietsdiefstallen, blijkt uit cijfers van het CBS. Bijna de helft (45 procent) van de fietsen verdwijnt in de directe woonomgeving, onderzocht de Fietsersbond. Ook stadscentra (20 procent) en stations (18 procent) zijn plekken waar veel dieven actief zijn. "Het beste wat je kunt doen, is de fiets in een bewaakte stalling zetten", zegt woordvoerder Arien de Jong van de Fietsersbond. "In winkel- en woongebieden zijn daar behoorlijk veel plekken voor."

Aan de vaste wereld

Wie de fiets op straat achterlaat, kan beter met 2 sloten werken. De Jong: "Dieven zijn vaak gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom een goed ringslot en een stevige ketting. Daarmee zet je de fiets aan de 'vaste wereld', zoals een hek. Zo verklein je de kans dat de dief de fiets in een busje laadt, om vervolgens ergens anders met een slijptol het slot te verwijderen." Voor een goed slot betaal je zo'n 40 euro, vertelt De Jong. "Studenten zeggen dan: dat is de moeite niet, want ik heb een heel goedkope fiets. Maar als je een paar keer per jaar een fiets moet kopen, loopt het toch nog in de papieren."

Inboedelverzekering

Voor een wat duurdere fiets kan het de moeite lonen om een fietsverzekering af te sluiten, stelt De Jong. "De premie kan al gauw 100 euro per jaar bedragen. Dat moet je afwegen tegen de waarde van je fiets en je spaarbankboekje." De inboedelverzekering dekt in veel gevallen diefstal van de fiets uit de eigen woning of schuur. Soms moet de eigenaar dan wel kunnen aantonen dat het rijwiel op slot stond. Ook als de tweewieler in een gezamenlijke berging stond, is het bij een aantal inboedelverzekeringen mogelijk om de schade te claimen. Als er een aparte fietsverzekering is afgesloten, heeft die altijd voorrang op de inboedelverzekering.

Elektrische fiets

Begin dit jaar meldde rijwielverzekeraar Enra een groot aantal diefstallen van elektrische fietsen. De e-bike, met een nieuwwaarde van meestal tussen de 1.500 en 2.500 euro, wordt niet alleen populairder onder consumenten – ook dieven richten hun pijlen op tweewielers met trapondersteuning. In 2013 werden 25.000 elektrische fietsen gestolen. De totale schade voor verzekeraars was ruim 45 miljoen euro.

Premies

De premies van fietsverzekeringen zijn afhankelijk van zaken als woonplaats, aanschafprijs van de fiets en de aanwezigheid van een antidiefstalchip, blijkt uit een vergelijking van de Consumentenbond. Er is keuze uit doorlopende en aflopende verzekeringen. De fiets wordt snel minder waard, stelt de bond. De aflopende verzekering stopt meestal na het 5e jaar. Bij een doorlopende polis is het zaak om zelf tijdig op te zeggen. Het kan gebeuren dat de premiebetalingen voor een normale stadsfiets van 750 euro na 5 jaar net zo hoog zijn als het uitkeringsbedrag. De Jong van de Fietsersbond adviseert om altijd aangifte te doen van diefstal. "De politie kan niets doen als het niet is gemeld." Bron: ING

Tips

  • Let er bij aanschaf van een tweedehands fiets op dat het framenummer niet is doorgekrast. Ook een beschadigd slot of een verwijderde sticker met adresgegevens van de handelaar kunnen wijzen op diefstal. Dat geldt ook voor een onwaarschijnlijk lage prijs;
  • Bekijk wat het maximale bedrag is dat een verzekering uitkeert. Zeker bij de vaak duurdere elektrische fietsen is dit zinvol. Sommige polissen keren maximaal 1.500 euro uit;
  • Op fietsdiefstalregister.nl is te controleren of een fiets als gestolen bekend is;
  • Mocht de fiets toch gestolen zijn, doe dan aangifte. Dit kan bij het politiebureau, op internet via politie.nl/aangifte, of telefonisch (0900-8844).

► Volg Stopel op Facebook
► Volg Stopel op Twitter

/sites/default/files/images/agness.jpg
/sites/default/files/images/albertje.jpg
/sites/default/files/images/arjan.jpg
/sites/default/files/images/ellen2.jpg
/sites/default/files/images/dian.jpg
/sites/default/files/images/esther.jpg
/sites/default/files/images/frank.jpg
/sites/default/files/images/gerdia.jpg
/sites/default/files/images/gertjan.jpg
/sites/default/files/images/jaque.jpg
/sites/default/files/images/ronald.jpg
/sites/default/files/images/ronny.jpg
/sites/default/files/images/sylvia.jpg
/sites/default/files/images/tony.jpg
/sites/default/files/images/jon2.jpg
/sites/default/files/images/henri.jpg
/sites/default/files/images/veronique.jpg