SCHEIDING VRAAGT OM GOEDE BEGELEIDING

Scheiding vraagt om goede begeleiding

Een scheiding kan gepaard gaan met veel emoties. Daar komt bij dat een toenemend aantal stellen de woning moet verkopen. Het is belangrijk om tijdig advies in te winnen bij een financieel expert.

Onder water

Scheiden doet lijden. Dat merken ook ex-partners die zich gedwongen zien om de woning te verkopen. In de eerste helft van 2014 is 1 op 3 huizen met verlies verkocht, stelt Netwerk Notarissen, een koepel van 600 notarissen. Uit eigen onderzoek van de notarisorganisatie blijkt dat 1 op de 4 verkopen het gevolg is van een scheiding. De helft van die woningen zou onder water staan. Volgens cijfers van het CBS staan in totaal ruim 1,4 miljoen huizen in Nederland onder water. Daarbij is de hypotheekschuld hoger dan de verkoopwaarde van de woning.

Aflossingsvrije hypotheek

Veel stellen hebben een aflossingsvrije hypotheek, verklaart juridisch directeur Lucienne Van der Geld van Netwerk Notarissen. “Als je gaat scheiden, mag maar de helft van de hypotheek aflossingvrij blijven. Het deel dat je overneemt van je ex, moet annuïtair zijn, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. De hypotheek wordt dan vaak duurder en kan zelfs onbetaalbaar zijn.” Vijf jaar geleden bleef een van de twee ex-partners vaker in het huis wonen, stelt Van der Geld. “We hebben een telefonische inventarisatie gedaan onder notarissen. Zij signaleren een toename van het aantal gescheiden stellen dat de woning moet verkopen.”

Hypotheekregels

Van der Geld wijst erop dat het moeilijker is om de hypotheekschuld over te nemen, omdat de overheid sinds 1 januari 2013 de regels heeft aangescherpt. Als stellen in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, zijn ze beiden voor de helft eigenaar van het koophuis. Gaan ze uit elkaar, en wil een van de partners in het huis blijven wonen, dan moet hij of zij de eigenwoningschuld van de ander overnemen. Voor dat nieuwe deel van de hypotheek geldt per 1 januari 2013 dat de bewoner om in aanmerking te kunnen komen voor de hypotheekrenteaftrek niet meer aflossingsvrij mag lenen. Dat nieuwe lineaire of annuïtaire hypotheekdeel bevat niet alleen rente, maar ook aflossing. De maandelijkse lasten gaan daardoor omhoog.

Betere tijden

Het risico is dan dat de ex-partners het huis noodgedwongen moeten verkopen. Als het huis onder water staat, blijven ze met een restschuld zitten. “Gescheiden stellen kunnen niet wachten op betere tijden”, zegt Van der Geld. De notarissen hebben zich aangesloten bij het verzoek van Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond aan minister Blok om de regels te versoepelen voor scheidingsgevallen. De minister heeft hieraan geen gehoor gegeven.

Verborgen leed

“Een echtscheiding is vaak emotioneel zwaar en ingrijpend”, zegt Dennis Noordervliet, directeur marketing hypotheken van ING. “Er is ook verborgen leed in de vorm van mensen die een scheiding uitstellen, omdat ze anders financieel in de problemen komen.” Ex-partners die een huis hebben gekocht met Nationale Hypotheek Garantie kunnen in aanmerking komen voor kwijtschelding van de restschuld, stelt hij. “Heb je dat niet, dan is het buitengewoon pijnlijk als het huis onder water staat en je wilt vanwege scheiding verkopen.”

Advies inwinnen

“Mocht een scheiding aan de orde zijn, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk deskundig advies in te winnen”, zegt Noordervliet. “Een financieel adviseur kan u goed begeleiden en informeren, ook over zaken als vermogensbestanddelen.” Wie problemen voor wil zijn, ook als scheiding niet aan de orde is, kan ook het heft in eigen hand nemen, stelt Van der Geld. “Vroeger was het advies eenvoudig: koop het huis op één inkomen. Het is wat ouderwets, maar eigenlijk is het nog steeds een goede regel. Het maakt het leven wel makkelijker.” Bron: ing.

► Volg Stopel op Facebook
► Volg Stopel op Twitter

/sites/default/files/images/agness.jpg
/sites/default/files/images/albertje.jpg
/sites/default/files/images/arjan.jpg
/sites/default/files/images/ellen2.jpg
/sites/default/files/images/dian.jpg
/sites/default/files/images/esther.jpg
/sites/default/files/images/frank.jpg
/sites/default/files/images/gerdia.jpg
/sites/default/files/images/gertjan.jpg
/sites/default/files/images/jaque.jpg
/sites/default/files/images/ronald.jpg
/sites/default/files/images/ronny.jpg
/sites/default/files/images/sylvia.jpg
/sites/default/files/images/tony.jpg
/sites/default/files/images/jon2.jpg
/sites/default/files/images/henri.jpg
/sites/default/files/images/veronique.jpg