SLAPENDE SPAARDER MOET WAKKER WORDEN

Slapende spaarder moet wakker worden

Nederlanders sparen meer dan ooit, zo berichtte De Nederlandsche Bank op 25 juli 2014. In totaal hebben Nederlanders een recordbedrag van zo’n 335 miljard euro op spaarrekeningen staan. Toch laten zij jaarlijks gezamenlijk ongeveer anderhalf miljard euro aan spaarrente liggen. Dit blijkt uit onderzoek van LeasePlan Bank onder ruim 1000 Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar. De reden dat er zoveel geld wordt misgelopen, is dat het spaargeld vaak blijft ‘slapen’ op betaalrekeningen waarop geen rente wordt verkregen of op een spaarrekening staat met een relatief lage rente. Een ijverig spaarvolk als Nederland, waar 9 op de 10 mensen tussen de 25 en 65 spaart, kan hier flinke winst behalen. Namelijk gemiddeld €200 tot €300 euro per huishouden.

Nederlanders hebben geen idee van de spaarrente

Een groot deel van de sparende Nederlanders uit het Grote Nederlandse Spaaronderzoek haalt niet vaak geld van zijn spaarrekening. 17% geeft aan dit nooit te doen en 65% minder dan één keer per maand. Ondanks dat geld vaak lang op een rekening vaststaat, heeft twee derde (61%) van de Nederlandse spaarders geen idee hoe hoog het rentepercentage van zijn of haar spaarrekening precies is. Ruim de helft (52%) noemt zichzelf dan ook een ‘slapende spaarder’. Dat is een spaarder die niet echt bezig is met de hoogte van de rente en zelden of nooit switcht van spaarbank. Als er al overgestapt wordt, dan is een (tijdelijk) hogere rente de belangrijkste reden. Het renteverschil moet dan groter zijn dan 0,5%.

Waarom wel bezuinigen en niet van een hogere spaarrente profiteren?

Weinig Nederlanders lijken zich bewust te zijn van het feit dat zij extra inkomsten kunnen halen uit de manier waarop zij sparen. 92% van de respondenten geeft aan het afgelopen jaar te hebben bezuinigd op de uitgaven. Toch is maar 4% actief op zoek naar de hoogste spaarrente. Meer dan driekwart laat het geld bij een bank staan waar de rente relatief laag is. Al deze mensen lopen rente mis.

Mannen sparen meer dan vrouwen

Mannen lijken ambitieuzere spaarders te zijn dan vrouwen. Zij bezitten meerdere spaarrekeningen, 12% heeft er zelfs meer dan 3. Dit geldt voor maar 7% van de vrouwen. Ook hebben mannen een hoger spaartegoed. Een kwart (24%) van de mannen uit het onderzoek geeft aan €15.000 of meer op zijn spaarrekening te hebben staan, terwijl dat slechts bij 12% van de vrouwen het geval is. Reizen is het meest populaire spaardoel (59%), gevolgd door woninginrichting (43%) en lekker eten en uitgaan (40%). Vrouwen met een spaardoel sparen vaker voor een appeltje voor de dorst dan mannen (65% versus 54%). De klassieke rolverdeling komt ook in de spaardoelen naar voren: vrouwen sparen vaker voor woninginrichting dan mannen (50% versus 35%) en bij de mannen spaart 1 op de 3 voor een auto (30% versus 18%).

► Volg Stopel op Facebook
► Volg Stopel op Twitter

/sites/default/files/images/agness.jpg
/sites/default/files/images/albertje.jpg
/sites/default/files/images/arjan.jpg
/sites/default/files/images/ellen2.jpg
/sites/default/files/images/dian.jpg
/sites/default/files/images/esther.jpg
/sites/default/files/images/frank.jpg
/sites/default/files/images/gerdia.jpg
/sites/default/files/images/gertjan.jpg
/sites/default/files/images/jaque.jpg
/sites/default/files/images/ronald.jpg
/sites/default/files/images/ronny.jpg
/sites/default/files/images/sylvia.jpg
/sites/default/files/images/tony.jpg
/sites/default/files/images/jon2.jpg
/sites/default/files/images/henri.jpg
/sites/default/files/images/veronique.jpg