VERKEERSVEILIGHEID WINTER TIPS

Verkeersveiligheid winter tips

Ook al is het weer er op dit moment niet naar, we weten allemaal hoe veranderlijk dat in Nederland kan zijn. Mocht het weer omslaan dan is het rijden met de auto soms geen pretje. Wordt het echt bar, dan is het beter om de auto zelfs in de garage te laten staan. Voor wie dan toch echt de weg op moet, volgt hieronder een aantal tips en voorzorgsmaatregelen.

Is uw (bedrijfs)auto winterklaar?

Zeker in de winter moet een auto helemaal in orde zijn. Let dan vooral ook op uw ruitenwissers, airco (ontwaseming) en (winter)banden en laat eventueel door een professional het volgende nakijken: uw accu, de olie- en brandstoffilters en de viscositeit van de motorolie. Hiernaast kunt u onderstaande tips gebruiken om de kans op problemen verder te verkleinen.

♦  Parkeer auto’s zo veel mogelijk binnen. Parkeert u ze toch buiten? Dek dan de ruiten af, waardoor u niet hoeft te krabben en er geen kans is dat u de ruiten beschadigt.
♦  Probeer nooit om uw ruit te ontdooien met heet water, want dan kan die barsten.
♦  Als u toch moet krabben, laat de motor dan niet draaien. Niet gunstig voor het milieu, leidt tot slijtage en de motor warmt op deze manier vrijwel niet op.
♦  Zorg ervoor dat u een ijskrabber met een breed oppervlak heeft, en een middel bij de hand heeft om sloten te ontdooien (plaats dit niet in de auto!).
♦  Om problemen met sloten voor te zijn brengt u een beetje grafietpoeder tot in het mechanisme en schuift u de sleutel verscheidene keren in en uit het slot of plakt u de slotopeningen dicht met plakband.
♦  Om (naast het gebruik van een airco) te voorkomen dat ruiten binnenin aanwasemen, wrijft u met een doek erover waar een klein beetje (echt heel weinig) afwasmiddel is aangebracht.
♦  Zorg voor voldoende antivries in de koelvloeistof en ruitenwisservloeistof.
♦  Zorg voor goed afgestelde verlichting. Schakel de verlichting ook overdag aan, zeker als het donker is of de zon laag staat.
♦  Als u de auto bij hevige kou parkeert trek dan de handrem niet aan maar schakel in een versnelling nadat het contact is uitgezet.
♦  Smeer de rubbers (vooral bij de deuren) in met talkpoeder of spuit siliconenspray. Zo voorkomt u vastvriezen.

 

Auto start slecht?

Een batterij is gevoelig voor temperatuurschommelingen en veroudert snel wanneer de auto buiten slaapt en/of slechts korte afstanden rijdt. De gemiddelde levensduur van een batterij is 4 à 5 jaar. 
Als de motor moeilijk start: niet forceren. Schakel eerst kort de koplampen in om de accu op te warmen. Schakel dan alle andere elementen die stroom verbruiken uit en duw het koppelingspedaal in (ook al staat de pook in de vrije stand). Laat de startmotor niet te lang achtereen draaien, herhaald kort proberen te starten is beter om de accu te sparen. Om de accu na een moeilijk startmoment weer op te laden, moet u minstens 20 minuten of 30 kilometer rijden.

 

Winterbanden bij temperaturen lager dan 7 graden

Voor de veiligheid is het belangrijk dat de profieldiepte van autobanden minimaal 1,6 mm is. Van oktober tot en met maart is het bovendien raadzaam om winterbanden onder uw (bedrijfs)auto(’s) te plaatsen. Deze banden hebben meer grip op natte, modderige en koude wegen bij een temperatuur onder de 7 graden. In Nederland is het gebruik van winterbanden niet bepalend voor de aansprakelijkheid bij een ongeval, maar het zachtere materiaal en andere profiel zorgen wel voor meer veiligheid.

Als u winterbanden gebruikt bij een temperatuur van:
♦  0°, vermindert de remafstand met 6%;
♦  -5°, verkleint deze afstand met 12%;
♦  -10°, sta je 20% eerder stil.

Maar gebruik ze niet het hele jaar door. Wanneer de winter voorbij is en de temperatuur weer stijgt, worden winterbanden minder efficiënt (vooral bij hoge snelheid en in bochten) en slijt hun loopvlak snel.

 

Ster in uw voorruit

Het is belangrijk om een ster in de voorruit altijd snel te laten repareren. Niet alleen omdat een ster het zicht kan belemmeren maar ook omdat airbags en de kooiconstructie van uw auto alleen goed functioneren als de voorruit helemaal in orde is.

♦  Als u voldoende afstand houdt van andere auto’s is de kans veel kleiner dat er een steentje tegen uw voorruit springt.
♦  Heeft uw ruit toch een sterretje gekregen? Plak daar dan een sticker op en neem zo snel mogelijk contact op met een bedrijf. In de voorwaarden en op de groene kaart van uw autoverzekering staat bij welk bedrijf u terecht kunt om de ruit te laten herstellen of vervangen. Het repareren is vanaf een beperkt casco dekking vaak gratis. 

 

Rijtips gladde wegen door ijzel

♦  Pas uw snelheid aan en houdt afstand.
♦  Start traag in een hogere versnelling om minder kracht op de wielen over te brengen.
♦  Vermijd scherpe manoeuvres.
♦  Wees voorzichtig op bruggen en op- en afritten van autosnelwegen.
♦  Als u een helling oprijdt, gebruik dan een hogere versnelling dan bij droog weer en als u een helling afrijdt, een lagere versnelling.
♦  Rem zoveel mogelijk op de motor.
♦  Kijk ver vooruit en begin op tijd te remmen als u moet stoppen (bocht, obstakel, file).
♦  Als het voertuig begint te slippen: rem niet, ontkoppel, stuur tegen en houdt uw ogen op een uitweg gericht in plaats van op een obstakel of hindernis.

Rijtips gladde wegen door sneeuw

♦  Pas u snelheid aan en rem nooit kort af.
♦  Op een gladde ondergrond in tweede versnelling vertrekken om te verhinderen dat de wielen gaan slippen.
♦  Nooit plots aan het stuur trekken
♦  Gaan de wielen blokkeren rempedaal lichtjes indrukken, onmiddellijk loslaten en dit een paar keer herhalen.
♦  Gaat de auto toch slippen: haal de voet van het gaspedaal en kijk uit naar zones waar de banden opnieuw grip krijgen (bijvoorbeeld: berm met zachte sneeuw, grind,ect.).
♦  Anticipeer; een vooruitziende rijstijl houdt in dat er voldoende afstand wordt genomen en er op hindernissen of gevaren wordt gelet die de veiligheid in het gedrang brengen.
♦  Bij een auto met automatische versnelling tijdens het remmen de hendel in “neutraal” zetten. In “drive” stand blijven de aangedreven wielen lichtjes draaien terwijl de twee andere wielen reeds geblokkeerd zijn, dat verlengt de remafstand.

 

En tot slot

Zorg voor vertrek dat het voertuig sneeuw en ijsvrij is en maak de koplampen schoon. Neem uw mobiele telefoon en jas mee en zorg dat in uw voertuig een ijskrabber, zaklamp, deken aanwezig is samen met wat eten en drinken.
Terug naar boven

 

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of advies? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

► Stopel op Facebook
► Stopel op Twitter

“Kwaliteit is een keuze!”

/sites/default/files/images/agness.jpg
/sites/default/files/images/albertje.jpg
/sites/default/files/images/arjan.jpg
/sites/default/files/images/ellen2.jpg
/sites/default/files/images/dian.jpg
/sites/default/files/images/esther.jpg
/sites/default/files/images/frank.jpg
/sites/default/files/images/gerdia.jpg
/sites/default/files/images/gertjan.jpg
/sites/default/files/images/jaque.jpg
/sites/default/files/images/ronald.jpg
/sites/default/files/images/ronny.jpg
/sites/default/files/images/sylvia.jpg
/sites/default/files/images/tony.jpg
/sites/default/files/images/jon2.jpg
/sites/default/files/images/henri.jpg
/sites/default/files/images/veronique.jpg