VOLGEN VAN DE ARBO CATALOGUS VERPLICHT?

Arbo catalogus volgen verplicht?

Bij het beantwoorden van een klantvraag over het wel of niet verplicht wezen van een aanwezige brandblusser bij land- en werkmaterieel, kwam het belang van de Arbo catalogus naar voren en in hoeverre mate de daarin opgenomen regels leidend zijn.

Het antwoord op deze vraag en de informatie waarop het wordt gefundeerd willen we u niet onthouden want in het kader van BW 7:611 en BW 7:658 kan het onderstaande stuk uit de Arbo catalogus belangrijk zijn. 

Ben ik verplicht te werken volgens de Arbo catalogus?

Ja en nee! ‘Wat is de gewenste situatie? (De norm) en ‘Welke maatregelen moet ik daarvoor treffen' zijn brancheafspraken tussen sociale partners (vergelijkbaar met een CAO), waar werkgevers en werknemers in de sector zich aan moeten houden. De arbeidsinspectie gaat hier ook op controleren. Alle andere onderdelen bevatten extra informatie die kan worden gebruikt om de beste werkmethode voor uw bedrijf te kiezen. Betekent dit dan dat u altijd exact volgens de Arbo catalogus moet werken en hier nooit van af mag wijken? Nee, u mag van de Arbo catalogus afwijken, mits de werkwijze die u kiest maar gezond en veilig is, voldoet aan de wet en minimaal hetzelfde beschermingsniveau/veiligheidsniveau biedt als de werkwijzen zoals die omschreven staan in de Arbo catalogus.

Wat is de status van de Arbo catalogus?

De Arbo catalogi zijn ondertekend door sociale partners en goedgekeurd door de Inspectie SZW en zijn daarmee officieel van kracht in de verschillende agrarische en groene sectoren.

Het antwoord

Een brandblusser is niet verplicht maar is wel een punt waar de Arbo catalogus belang aan hecht. In het kader van BW 7:611 en BW 7:658 is de werkgever aansprakelijk te stellen als hier niet aan voldaan wordt. De Arbo catalogus is, omdat het door sociale partners wordt gedragen, ook voor een rechterlijke macht de leidraad waarop zij haar uitspraken zal staven.

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of advies? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

 Stopel op Facebook
► Stopel op Twitter

Stopel Bedrijfsverzekeringen B.V.     Kwaliteit is een keuze.

/sites/default/files/images/agness.jpg
/sites/default/files/images/albertje.jpg
/sites/default/files/images/arjan.jpg
/sites/default/files/images/ellen2.jpg
/sites/default/files/images/dian.jpg
/sites/default/files/images/esther.jpg
/sites/default/files/images/frank.jpg
/sites/default/files/images/gerdia.jpg
/sites/default/files/images/gertjan.jpg
/sites/default/files/images/jaque.jpg
/sites/default/files/images/ronald.jpg
/sites/default/files/images/ronny.jpg
/sites/default/files/images/sylvia.jpg
/sites/default/files/images/tony.jpg
/sites/default/files/images/jon2.jpg
/sites/default/files/images/henri.jpg
/sites/default/files/images/veronique.jpg