WERKEN IN HET BUITENLAND I.C.M. JE ZORGVERZEKERING

Werken in het buitenland i.c.m. je zorgverzekering

Ga je werken in het buitenland? Dan kan dit consequenties hebben voor je basis zorgverzekering in Nederland. In dit artikel zullen wij dat toelichten.

WERKEN IN HET BUITENLAND

Steeds meer Nederlanders gaan voor korte of langere periode werken in het buitenland. Deze zogenaamde expats moeten voor ze vertrekken eerst nagaan of het werken in het buitenland consequenties heeft voor de basis zorgverzekering. Soms ben je verplicht deze op te zeggen. Je moet dan een speciale reisverzekering met dekking voor medische kosten afsluiten, anders ben je niet verzekerd voor ziektekosten in het buitenland.

Er zijn vele redenen denkbaar waarom je gaat werken in het buitenland. We noemen een aantal situaties:

 • Tijdens het backpacken ga je werken om je reis te bekostigen.
 • Je gaat naar het buitenland om vrijwilligerswerk of ontwikkelingswerk te doen.
 • Je wilt wat bijverdienen en gaat voor vakantiewerk naar het buitenland.
 • Na een studie ga je stage lopen in het buitenland.
 • Om een vreemde taal te leren ga je werken als Au Pair.
 • Je wordt naar het buitenland uitgezonden door je huidige werkgever in Nederland.
 • Je gaat voor een buitenlands bedrijf werken.

WERKEN IN HET BUITENLAND: NIET MEER VERZEKERD IN NEDERLAND

Ga je werken in het buitenland dan geldt de volgende algemene regel: je moet je basis zorgverzekering in Nederland opzeggen en je bent niet meer in Nederland verzekerd.

Wanneer je woont en werkt in het buitenland dan draag je in dat land jouw sociale premies af. Je hebt daarom geen recht op de Nederlandse basisverzekering. Het maakt hierbij geen verschil of jouw inkomen uit Nederland of uit je woonland afkomstig is. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen onder andere voor werken in opdracht van de Nederlandse overheid en detachering. Informeer altijd bij de zorgverzekeraar welke regeling voor jou geldt.

WERKEN IN HET BUITENLAND: DE ZORGVERZEKERINGSWET

Op 1 januari 2006 is de Zorgverzekeringswet ingevoerd. In deze wet is opgenomen dat jouw zorgverzekering in Nederland blijft doorlopen, indien je korter dan een periode van 12 maanden naar het buitenland vertrekt. Ga je echter werken in het buitenland, dan vervalt in de meeste situaties jouw recht c.q. plicht om jouw Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Alleen wanneer je gaat studeren in het buitenland en niet ouder bent dan 30 jaar, moet je in Nederland verzekerd blijven, ook als je langer dan 12 maanden wegblijft.

TIJDELIJK VERBLIJF IN HET BUITENLAND: ZONDER WERK

Als je verblijf in het buitenland van tijdelijke aard is, wordt je nog steeds beschouwd als inwoner van Nederland. Het maakt daarbij niet uit of je jezelf wel of niet laat uitschrijven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Volgens de regels ben je verplicht om je bij jouw gemeente uit te laten schrijven indien je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat. (je moet je uitschrijven als je verwacht dat je binnen een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in het buitenland zal verblijven. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Je kunt je vanaf vijf dagen voor jouw vertrek uitschrijven, bij de gemeente waar je op dat moment woont).

De Wet Uitschrijving GBA sluit in dat opzicht niet aan bij de Zorgverzekeringswet. Hierdoor wordt er vaak ten onrechte vanuit gegaan dat je jouw zorgverzekering kunt stopzetten wanneer je jezelf uitschrijft bij de gemeente. Verblijf je niet langer dan 1 jaar buiten Nederland, dan ben je verplicht je zorgverzekering aan te houden. Echter deze regel vervalt indien je gaat werken in het buitenland (er moet wel sprake zijn van belastbaar inkomen).

TIJDELIJK VERBLIJF IN HET BUITENLAND: MET WERK

Wanneer je naar het buitenland vertrekt om er te gaan werken, vervalt in principe jouw recht c.q. plicht op een Nederlandse zorgverzekering. De regeling kent wel wat bijzonderheden. Ga je werken in een EU-/ EER-/ Verdragsland dan vervalt je recht/plicht op je Nederlandse zorgverzekering vanaf de eerste dag van je werkzaamheden. In andere dan bovengenoemde landen vervalt je recht/plicht op een Nederlandse zorgverzekering vanaf de eerste dag van de werkzaamheden, als die werkzaamheden aaneengesloten en gedurende tenminste drie maanden plaatsvinden.

Mocht je in (een of meerdere) EU-/ EER-/ verdragslanden gaan reizen en werken kan er een bijzondere situatie ontstaan: in de periode(s) dat je werkt ben je niet verzekeringsplichtig in Nederland en in de periode(s) dat je niet werkt ben je wel verzekeringsplichtig in Nederland. Er kan in dat geval sprake zijn van twee verschillende situaties:

Situatie 1: Je weet vooraf in welke periode je in het buitenland zult werken en je hebt hiervan ook een bewijs zoals een arbeidscontract. In dit geval kun je jouw zorgverzekering al vóór je vertrek uit Nederland beëindigen. Dat kan vanaf de eerste dag van je werkzaamheden in het buitenland. Vanaf de eerste dag je daarmee stopt ben je weer verzekeringsplichtig in Nederland. Je hebt uiterlijk vier maanden de tijd om je weer bij een Nederlandse zorgverzekeraar aan te melden. Als ingangsdatum voor je basis zorgverzekering wordt dan de eerste dag aangehouden dat je gestopt bent met werken in het buitenland.

Situatie 2: Je weet dat je gaat werken in het buitenland, maar niet precies wanneer en voor hoe lang. In dat geval kan je jezelf pas afmelden bij jouw zorgverzekeraar als je weet wanneer je voor het eerst gaat werken in het buitenland. Zodra je werkzaamheden eindigen, dien je jezelf weer bij een Nederlandse zorgverzekeraar aan te melden. Veel zorgverzekeraars hanteren echter ook de regel dat je jezelf alleen vanuit het buitenland hoeft af te melden wanneer je werkzaamheden langer dan 3 maanden aaneengesloten duren. Ga je korter werken, dan is het meestal mogelijk om je zorgverzekering door te laten lopen. Je kunt dan achteraf (bij terugkomst in Nederland) premierestitutie aanvragen over de periodes waarin je gewerkt hebt. Dit maakt de administratieve afwikkeling eenvoudiger, zowel voor jou als voor je zorgverzekeraar. Voor het achteraf terugvragen van je zorgpremie dien je bewijzen te overleggen van de periodes waarin je gewerkt hebt. Dat kan door middel van contracten en/of salarisstroken. Soms wordt ook gevraagd om een kopie van je werkvisum. Let op: Bij sommige zorgverzekeraars is het niet mogelijk om achteraf restitutie aan te vragen. In dat geval dien je jezelf tijdens je reis steeds aan- en af te melden.

INFORMEER BIJ STOPEL

De bovenstaande informatie is slechts een beknopte weergave over het wel of niet aanhouden van je zorgverzekering. Het belangrijkste is, dat je altijd contact opneemt met je contactpersoon om jouw situatie voor te leggen. Je hoort dan van ons wat wel of niet mogelijk is en of je jouw verzekering moet aanhouden of opzeggen.

VERZEKERING VOOR WERKEN IN HET BUITENLAND

Of je nu wel of niet je zorgverzekering aanhoudt, het is altijd verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten wanneer je gaat reizen en werken. Ook als je niet gaat reizen maar in het buitenland gaat werken, hebben wij een prima ziektekostenverzekering voor jou.

Denk er ook aan dat het op een normale (doorlopende) reisverzekering niet is toegestaan om te werken in het buitenland. Kom je dan in het ziekenhuis terecht dan kan je dat duizenden euro’s gaan kosten.

Welke reisverzekering en/of ziektekostenverzekering voor jou de beste optie is, hangt af van persoonlijke omstandigheden zoals:

 • Hoe lang blijf je in het buitenland? Langer of korter dan twee jaar?
 • Wat voor werk ga je doen (zijn er risico’s aan verbonden)?
 • Houd je wel of niet je basiszorgverzekering aan?
 • ect.

ONLINE AANVRAGEN

Goed geinformeerd en alles duidelijk? Alleen óf samen met iemand van Stopel de aanvraag digitaal invullen?


Ga dan naar www.stopel.nl/particulieren-verzekering en kies.

 

________________________________________________________________________________
Heeft u vragen, wilt u meer informatie of advies? Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

 Stopel op Facebook
► Stopel op Twitter

Stopel Bedrijfsverzekeringen B.V.     Kwaliteit is een keuze.

/sites/default/files/images/agness.jpg
/sites/default/files/images/albertje.jpg
/sites/default/files/images/arjan.jpg
/sites/default/files/images/ellen2.jpg
/sites/default/files/images/dian.jpg
/sites/default/files/images/esther.jpg
/sites/default/files/images/frank.jpg
/sites/default/files/images/gerdia.jpg
/sites/default/files/images/gertjan.jpg
/sites/default/files/images/jaque.jpg
/sites/default/files/images/ronald.jpg
/sites/default/files/images/ronny.jpg
/sites/default/files/images/sylvia.jpg
/sites/default/files/images/tony.jpg
/sites/default/files/images/jon2.jpg
/sites/default/files/images/henri.jpg
/sites/default/files/images/veronique.jpg