0546 480 180

Laad jij je telefoon ook regelmatig op in bed of onder je kussen? Toch zitten hier wel behoorlijk risico’s aan vast. Waarschijnlijk zonder dat je je dat realiseert.

Accu’s en batterijen zijn steeds vaker de oorzaak van brand

Je telefoon opladen in bed of onder je kussen is enorm brandgevaarlijk. In 2,5 procent van de gevallen van brand in huis is een accu of batterij de boosdoener blijkt uit cijfers van Stichting Salvage.

Zijn batterijen dan gevaarlijk?

Wanneer batterijen normaal gebruikt worden, zijn deze niet gevaarlijk. Maar als er kortsluiting ontstaat of ze komen met water in aanraking, dan kunnen batterijen brandgevaar opleveren. Ook als de batterijen overladen worden kan brand ontstaan.

Een Lithium-ion batterij

Een Lithium-ion batterij of li-on batterij (soms ook wel eens LIB genoemd) is een lichtgewicht, oplaadbare batterij of accu. Deze batterij wordt tegenwoordig in bijna ieder oplaadbaar apparaat toegepast. Denk aan elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hove boards. Het grote voordeel van dit type batterij is dat er veel meer energie in zit dan in een standaard penlite batterij. Tegelijkertijd neemt de zorg over dit nieuwe type batterij toe, omdat deze spontaan kan ontbranden of zelfs ontploffen.

Doe je voordeel met onze 10 tips

Ga veilig om met batterijen en accu’s in oplaadbare apparaten. Vergeet daarbij ook de oplader niet. Zorg ervoor dat zowel de batterijen als opladers hun warmte goed kwijt kunnen en let op het volgende:

  1. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing en volg deze op.
  2. Gebruik alleen de originele oplader van het apparaat.
  3. Houd het oplaadbare apparaat uit het volle zonlicht en vermijd vrieskou.
  4. Laad het apparaat minstens eens in de drie maanden op.
  5. Is het apparaat beschadigd, bijvoorbeeld doordat je het hebt laten vallen? Dan is de kans groter op brand. Leg defecte accu’s buiten neer en lever deze zo snel mogelijk in bij een inleverpunt.
  6. Laad het apparaat bij voorkeur overdag op.
  7. Laad het apparaat op in een ruimte waar een rookmelder hangt.
  8. Leg de batterij of het apparaat tijdens het opladen neer op een onbrandbare plek.
  9. Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij of accu volledig is opgeladen.
  10. Heeft de accu van het apparaat onderhoud nodig? Laat dit altijd aan een deskundige over.

Heb je vragen?

Neem dan gerust contact met mij op. Dit kan telefonisch via 0546 745 205 of per e-mail naar schade@stopel.nl. Ik help je graag verder.

Meer artikelen

Wat te doen bij autoschade?

Wat te doen bij autoschade?

Wat te doen bij autoschade? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een paaltje geraakt? Steen op de voorruit? Misschien heeft u een aanrijding gehad...

Contactformulier