Wie niet in loondienst werkt, kan geen aanspraak maken op een wettelijke uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Als ondernemer kunt u daardoor snel in de problemen komen: uw inkomen valt meteen voor 100% weg. Een AOV is daarom een belangrijk vangnet voor elke zelfstandig ondernemer. Die verzekering zorgt voor een maandelijkse uitkering op het moment dat u arbeidsongeschikt raakt door een ongeval of een ziekte.
Ingewikkelder dan u denkt
Mooi, u kunt online even snel zo’n verzekering afsluiten: zó geregeld dus. Dat is waar, maar is het dan ook goed geregeld? Vaak is dat helaas niet het geval. Een AOV zit ingewikkelder in elkaar dan u denkt. Regel 1 bij de AOV is dat u deze verzekering écht op basis van uw eigen wensen en behoeften moet afsluiten. Voordat u aan de slag gaat, moet u uzelf dus afvragen wat u precies voor dekking nodig hebt. Weet u dan welke vragen u moet stellen?
Verzeker wat u nodig hebt
Een van de valkuilen is dat ondernemers hun volledige inkomen willen verzekeren. Dat is niet per se fout, maar kan wel leiden tot een hoge premie. Vraag uzelf af wat u echt nodig hebt. Stel u voor dat u arbeidsongeschikt raakt: wat worden dan uw lasten en hoeveel geld heeft u dan nodig? Heeft u een partner die zelf verdient? Gaat u misschien minder uitgeven? Hoeveel spaart of belegt u nu? Is het nodig om dat bedrag ook mee te verzekeren? Het kan zomaar zijn dat u met een lager verzekerd bedrag ook uit de voeten kunt.
De voorwaarden zijn complex
Daarnaast zijn de voorwaarden van de AOV best ingewikkeld. Een adviseur kan u daar doorheen loodsen en uitleggen wat de verschillen zijn tussen de diverse arbeidsongeschiktheidscriteria. Heeft u al nagedacht tot wanneer u een uitkering zou willen ontvangen? Misschien kunt u kiezen voor een eigenrisicoperiode. Als u genoeg gespaard hebt om het nog een tijdje uit te zingen als u ziek wordt, scheelt dat weer in de premie. Ingewikkeld is ook de onderhoudsregeling, waarbij het verzekerde bedrag wordt aangepast op basis van een omzettoetsing. Dat kan ongunstig zijn als uw inkomen wisselt en u net een omzetdip hebt.
Interessant voor u in loondienst?
Ook als u een vaste baan hebt, kan de AOV van pas komen. Zeker als u een relatief hoog inkomen hebt. U krijgt maar tot een bepaald maximum een wettelijke uitkering. Het verschil kunt u dan voor een deel opvangen met een AOV.
Kortom: een goed advies kan u behoeden voor verkeerde keuzes. Zeker bij een AOV kan dat van groot belang zijn. Komt u er niet uit? Wij staan voor u klaar om u te helpen. Neem gerust contact op met Gerdia Meulman of Esther Schulenberg. Zij zijn bereikbaar op nummer 0546-480 180 of via inkomen@stopel.nl.